گوتا پرکا
استفاده از گوتا پرکا یکی از ضروریترین اقدامات در حوزه دندانپزشکی است. با توجه به نوع مداخله دندانپزشکی، انواع مختلف گوتا دندانپزشکی در مطبها به کار گرفته میشوند و این مواد از جمله پراستفادهترین ترکیبات در زمینه دندانپزشکی بهشمار میآیند. مواد گوتا دندانپزشکی از یک نوع ماده پلاستیکی به نام “پالاکوئیوم” ساخته شدهاند. این ماده از درختانی مانند “پالاکوئیوم گوتا”، “ایسوناندرا گوتا” و “دیکوپسیس گوتا” بدست میآید. مواد اولیه بدست آمده از این درختان با افزودن مواد دیگری از جمله “اکسید روی”، مواد رنگزا، مادههای آپیکال و چسبنده ترکیب میشوند تا در نهایت گوتا پرکا تولید شود. انواع گوتا دندانپزشکی با توجه به کاربردهای مختلف، در اندازههای متنوعی در دسترس قرار دارند.
گوتا پرکا در اشکال و اندازههای متفاوتی وجود دارد. دندانپزشک با توجه به طول کانال ریشه دندان و اندازه آن، از گوتا پرکا مناسب برای پر کردن کانالها استفاده میکند. همچنین، گوتا پرکا به شکل گوتاهای نازک نیز وجود دارد که با فایلهای عصبی تحت عنوان “فایلهای فرعی” یا “اکسسوریها” نیز شناخته میشوند. این نوع از گوتا پرکا معمولاً به صورت چندتایی استفاده میشوند. دندانپزشک با توجه به آخرین فایل دستی مورد استفاده برای خارج کردن کامل عصب دندان، طول ریشه و شکل انتهای ریشه دندان، تعداد مورد نیاز از گوتا پرکا را با سیلر ترکیب کرده و داخل کانالهای ریشه قرار میدهد. وقتی اطمینان حاصل شود که کانالهای ریشه بهطور کامل و دقیق پر شدهاند، اضافات گوتا پرکا با یک قلم داغ برش میخورند. در این مرحله، پر کردن کانالهای ریشه دندان به پایان میرسد. برای آشنایی بیشتر با گوتا پرکا، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
گوتا پرکا دندانپزشکی چیست؟
گوتا پرکا یک نوع جلبک دریایی است که به منظور پر کردن کانالهای ریشه دندان در روشهای عصبکشی دندان استفاده میشود. وقتی دندان نیاز به عصبکشی دارد، دندانپزشک با استفاده از ابزارها و وسایل تخصصی، کانالهای ریشه دندان را به طور کامل تمیز میکند و عصب دندان (پالپ) را بهطور کامل از داخل دندان خارج میکند. سپس، کانالهای ریشه دندان باید مجدداً پر شوند. برای این کار، دندانپزشک از گوتا پرکا استفاده میکند. این جلبک با افزودن مادهای به نام سیلر، داخل کانالهای ریشه دندان پر میشود.
انواع گوتا دندانپزشکی
با توجه به پیشرفتهای روزافزون در حوزه دندانپزشکی و اکتساب تجارب جدید توسط دندانپزشکان، شرکتهای تولید تجهیزات و مواد دندانپزشکی نیز در تلاشند تا تولیدات نوآورانه و متنوعی را به بازار عرضه کنند تا به نیازهای دندانپزشکان پاسخ دهند. در این راستا، انواع مختلف گوتا دندانپزشکی با اندازهها و فرمهای متنوعی که ویژگیهای متفاوتی دارند، تولید شدهاند. دندانپزشک با توجه به طول کانال دندان و قطر گشادی آن، اندازه و نوع متناسب از گوتا پرکا را انتخاب میکند. گوتا پرکا در انواع مختلفی به کار میرود که هر یک با توجه به کاربردهای متفاوت خود، فرمهای مختلفی دارند. انواع گوتا پرکا عبارتند از:
- ساده
- مدرج
- تیپر
- پروتیپر
- ریسپروک
همچنین، استفاده از انواع گوتا پرکا به دو شکل استاندارد و غیراستاندارد ممکن است:
- گوتا پرکا استاندارد: گوتا پرکا استاندارد با سایز و رنگهای کد ISO، فایلهای استانداردی را شامل میشود. این انواع از سایز 15 تا 140 با تقارن 2 درصد و بیشتر تولید میشوند.
- گوتا پرکا غیراستاندارد: گوتا پرکا غیراستاندارد با تنوع در سایز و رنگبندی کدینگ ISO همخوانی ندارد و به صورت مطابق با سیستمهای مختلف، به صورت فایلهای روتاری یا برای سیستمهای خاصی طراحی و تولید میشوند. برخی از انواع آنها عبارتند از: گوتا پرکاهای جانبی، پروتیپر، رسیپروک، One Shape، Mtwo و …
مزایای گوتاپرکا
گوتا پرکاها همواره با مزایای بسیاری همراه بودهاند که بخاطر این مزایا، دندانپزشکان بیشتر از آنها استفاده میکنند. در زیر به شرح تعدادی از مزایای گوتا پرکا پرداختهایم:
- تطابق بیولوژیکی: گوتا پرکا با ساختار دندان به خوبی هماهنگ است و با آن سازگاری دارد.
- مقاومت بالا: این ماده دارای مقاومت بسیار بالایی است و در مقابل فشار و تنشهای مختلف استحکام دارد.
- انعطافپذیری: گوتا پرکا بسیار انعطافپذیر است و قابلیت پذیرش شکلها و ساختارهای مختلف را دارد.
- ضد حساسیت: این ماده دارای خاصیت ضد حساسیت است و مواد سمی در ترکیب آن وجود ندارند.
- شکلپذیری پس از سخت شدن: بعد از سخت شدن، گوتا پرکا شکلی مشابه کانال و ریشه دندان بهخود میگیرد.
- ماندگاری طولانی مدت: این ماده با گذر زمان تغییر شکل نمیدهد و تا مدت طولانی در دندان حالت خود را حفظ میکند.
این مزایا، بهخصوص ماندگاری و دوام بالای گوتا پرکا، باعث افزایش مصرف این ماده در بازار میشود. توانایی استفاده از گوتا پرکا بدون ایجاد آسیب به دندان، با توجه به مزایای منحصر به فرد این محصول، از مزیتهای این روش در حوزه دندانپزشکی است.
کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی
در چه مراحلی و به چه شکلی استفاده میشود؟ به طور کلی، دلایلی که باعث شده تا گوتاپرکا به عنوان یک ماده پرکاربرد در فرآیندهای پرکردن کانال ریشه دندان، محبوبیت بالایی پیدا کند، به این ترتیب خلاصه میشود:
اولا واقعیتی که نمایانگر محبوبیت گوتاپرکا میشود، آن است که این محصول به عنوان یک ماده طبیعی با سمیت کمتر شناخته شده است. در گذشته، شبهههایی در مورد استفاده از کادمیوم(یک فلز سنگین)، در ترکیبهای گوتاپرکا وجود داشت؛ اما این موضوع اکنون به طور کامل تکذیب شده است.
به طور واقعی، کادمیوم به ندرت در ترکیبهای گوتاپرکا یافت میشود و هرگونه حضور این فلز در این محصول احتمالاً از واکنشهای پرداخت گوتاپرکا در مراحل تولید نشأت گرفته است. همچنین، با توجه به اینکه سازمان غذا و دارو مصرف کادمیوم در مواد غذایی را تا حداکثر ۱۵ میکروگرم در هر گرم مجاز اعلام کرده است و مطالعات انجمن بینالمللی تحقیقات دندانپزشکی (IADR) نشان داده که در هر تیپ گوتاپرکا مقدار متوسط ۱۰/۰ میکروگرم کادمیوم وجود دارد، این محصول امروزه به عنوان یک ماده ایمن در حرفه دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع، میزان کادمیوم حاضر در گوتاپرکا به طور قابل توجهی کمتر از حداکثر مقدار مجاز برای مصرف انسانی این فلز است و به همین دلیل تهدیدی از نظر سمیت برای افراد به وجود نمیآید.
علاوه بر این، یکی از عواملی که موجب استفاده گسترده از گوتاپرکا در درمانهای اندو ریشه میشود، خطر کمتر بروز آلرژی در اثر مصرف آن است. تعداد موارد گزارششده از واکنشهای حساسیت به لاتکس در استفاده از گوتاپرکا به مراتب کمتر از آنچه پیشتر تصور میشد است و این ماده به طور علمی اثبات شده است که تاثیرات آلرژیزا ندارد.
با این حال، بهتر است دندانپزشک در مورد ریسکهای احتمالی این موضوع به بیماران توضیح دهد و پس از دریافت رضایت آگاهانه، اقدام به استفاده از گوتاپرکا برای پرکردن کانال ریشه کند.
همچنین، به دلیل ساختار ترکیبی گوتاپرکا، این محصول دارای خاصیت رادیوآپاسیته بالا است که باعث مشاهده بهتر آن در تصاویر رادیوگرافی میشود. این خصوصیت برای متخصصان درمان ریشه و اندودنتیستها بسیار اهمیت دارد، زیرا به آنها امکان میدهد تا در مورد میزان پر شدن حفره توسط گوتاپرکا و همچنین میزان سیل شدن آن به دقت ترکیبهای گوتاپرکا را ارزیابی کنند.
و در آخر، مشابهتهایی که گوتاپرکا با لاستیک دارد، اجازه میدهد تا این ماده با استفاده از حرارت به راحتی نرم شود. این ویژگی به اندودنتیستها اجازه میدهد که در آینده در صورت نیاز، گوتاپرکا را بدون مشکلی از کانال ریشه دندان خارج کنند.
خرید گوتا پرکا
در صورتی که به دنبال یک ماده برای پر کردن کانال دندان پس از عصبکشی هستید، اقدام به خرید گوتاپرکا دندانپزشکی میتواند گزینه بسیار مناسبی برای شما باشد. این ماده که دارای سازگاری زیستی یا بایوکامپاتیبیلیتی است، از درختی به نام درخت پرکا در مالزی تهیه میشود و برای پر کردن دائمی کانالهای دندان مورد استفاده قرار میگیرد.
کلمه “گوتاپرکا” از زبان مالایی تشکیل شده است و به معنای “لاتکس” است. نام قدیمی استفاده شده برای این ماده، سوماترا بوده است. این محصول به صورت بستهبندیهایی با نام کن در بازار عرضه میشود و با توجه به علامتهای موجود بر روی آن، استفاده از آن به طرز قابل توجهی آسانتر شده است. گوتاپرکا با تمامی کانالهای دندان سازگاری دارد و میتواند برای اندازهگیری عمق کانالها نیز استفاده شود. با استفاده از این محصول، میتوانید کل طول کانال را پوشش دهید یا به اصطلاح آن را مهر و موم کنید. بنابراین برای خرید این محصول کاربردی به داروخانهها، وبسایتهای معتبر و نمایندگیهای مجاز مراجعه کنید.
قیمت گوتا دندانپزشکی
محصولات گوتاپرکا در فروشگاههای تجهیزات دندانپزشکی و با رعایت معیارهای دستهبندی مختلف، موجود هستند. در ادامه به بررسی این دستهها میپردازیم. شما باید کشور سازنده، شرکت تولید کننده و قیمت محصول را بررسی کنید. این کار به شما یا دندانپزشکان و متخصصین دندانسازی، در بررسی و خرید گوتاپرکا دندانپزشکی کمک میکند.
این محصولات از کشورهایی مانند کره جنوبی و چین وارد میشوند و شرکتهایی چون Data، Spident، Meta Biomed، Dent Plus، Tribest، Die Dent، Gutta Plus و … در تولید این ماده فعالیت دارند. این محصول در اندازهها و سایزهای مختلفی تقسیمبندی میشود، که به منظور راحتی در فروش و استفاده پزشکان، هر سایز به یک رنگ مشخص اختصاص یافته است.
تعداد ابزارها در هر بسته با توجه به شرکت تولید کننده و برند محصول، متغیر است. به عنوان مثال، برای خرید گوتاپرکا دندانپزشکی از مدل Dent Plus، باید بدانید که سایزهای 15 تا 80 در بستهبندی 120 عددی و سایزهای FM، FF، MF، F در بستهبندی 100 عددی ارائه میشوند.
در مورد قیمت گوتاپرکا نیز توجه داشته باشید که قیمتها ممکن است با توجه به منطقه جغرافیایی، نوع محصول، برند و فروشنده مورد نظر، متفاوت باشند. برای اطلاعات دقیقتر در مورد قیمتها و انواع موجود، میتوانید با فروشگاههای تجهیزات دندانپزشکی یا دندانپزشک خود تماس بگیرید.