دندان‌ها در طول زمان و به دلایل مختلفی مانند افزایش سن، بیماری، مصرف دارو و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، دچار مشکلاتی از قبیل پوسیدگی، شکستگی و عفونت می‌شوند. در نهایت، این مشکلات می‌توانند منجر به از بین رفتن دندان شوند. برای ترمیم دندان‌های خراب و پر کردن پوسیدگی‌ها، دو روش رایج وجود داد: ترمیم با کامپوزیت و ترمیم با آمالگام. هر یک از این روش‌ها مزایا ومعایب مخصوص خود را دارند. انتخاب بین این دو روش، به عوامل مختلفی مانند محل و عمق پوسیدگی، هزینه، زیبایی و نظر دندانپزشک بستگی دارد.

در این مقاله، به بررسی تفاوت‌های کلیدی بین ترمیم کامپوزیت و آمالگام می‌پردازیم و اطلاعات لازم برای انتخاب روش مناسب را در اختیار شما قرار می‌دهیم.

کامپوزیت چیست؟

کامپوزیت ماده‌ای هم‌رنگ دندان است که حالت خمیری دارد و پس از قرارگیری روی دندان، با استفاده از نور با طول ‌موج مخصوص سفت می‌شود تا به شکلی مناسب برای دندان‌ها قالب بگیرد. پس از جایگذاری کامپوزیت روی دندان با استفاده از ابزارآلات مخصوص، کامپوزیت را پولیش می‌دهند تا صاف شود و شکل طبیعی دندان را به خود بگیرد. در مقایسه با موادی مانند آمالگام که تیره هستند و زیبایی مشابه کامپوزیت را ندارند، استفاده از کامپوزیت در درمان‌های دندانپزشکی موجب ترمیم دندان‌ها به همراه ایجاد زیبایی و استحکام می‌شود.

کامپوزیت‌ها کاربرد مختتلفی دارند، از جمله در درمان شکستگی‌ها، اصلاح ارتفاع دندان‌ها و تغییر رنگ دندان‌ها. لمینت‌های کامپوزیتی و روکش‌های کامپوزیتی نیز در درمان‌های ترمیمی و زیبایی به کار می‌روند. این نوع درمان معمولاً با عنوان کامپوزیت ونیر یا ونیر کامپوزیت نیز شناخته می‌شود.

مزایا و معایب کامپوزیت

کامپوزیت دندان یک روش دندانپزشکی زیبایی است که در یک جلسه می‌تواند لبخند شما را به طور کامل متحول کند. امروزه این روش محبوبیت بسیار زیادی در بین افراد پیدا کرده است. کامپوزیت می‌تواند عیوب و مشکلات ظاهری دندان‌ها را اصلاح کند و اعتماد به نفس از دست رفته شما را بازگرداند. در زیر مزایا و معایب این مواد را بررسی می‌کنیم:

مزایا کامپوزیت:

  • اگر تغییراتی در ترمیم لازم باشد، کامپوزیت به‌راحتی قابل‌تعدیل و اصلاح است.
  • کامپوزیت‌های دندانی به دلیل قابلیت تطبیق با رنگ دندان‌ها و توانایی شکل‌دهی به شکل دلخواه، ظاهر طبیعی و زیبایی به دندان‌ها می‌بخشند.
  • ترمیم با استفاده از کامپوزیت معمولاً در یک نوبت انجام می‌شوند و نیاز به تهیه و ریختن مدل در آزمایشگاه نیست، بنابراین زمان تعمیرات کاهش می‌یابد.
  • برای استفاده از کامپوزیت روی دندان، نیازی به حذف مقدار زیادی از بافت سالم دندان نیست که در نتیجه، حفظ بافت طبیعی دندان و حفظ قدرت آنها را تضمین می‌کند.

معایب کامپوزیت:

  • هزینه نصب کامپوزیت ممکن است نسبت به سایر روش‌های ترمیمی مانند روکش‌های فلزی بیشتر باشد.
  • مقاومت کامپوزیت‌ها در مقابل فشار و سایش کمتر از مواد دیگر است و ممکن است نیاز به تعویض و تعمیر مجدد داشته باشد.
  • باگذشت زمان و تحت‌تأثیر مواد غذایی و نوشیدنی‌ها، رنگ کامپوزیت ممکن است تغییر کند و ظاهر زیبای آن را از بین ببرد.
  • برای حفظ رنگ و جلوگیری از شکستگی‌ها احتمالی باید از دندان‌های خود به خوبی مراقبت کنید و به طور مرتب برای معایبنه به دندان پزشک مراجعه کنید.

◁◁ مطلب پیشنهادی: تفاوت باندینگ و کامپوزیت

آمالگام چیست؟

آمالگام، ماده‌ای غیر همرنگ و متشکل از فلزات مختلف، از جمله جیوه، نقره، مس و قلع است که سابقه‌ای طولانی در پر کردن و ترمیم دندان‌های پوسیده دارد. این ماده به دلیل استحکام بالا، عمر طولانی و قیمت مناسب، به عنوان گزینه‌ای پرکاربرد در دندانپزشکی شناخته می‌شود. با این وجود، ظاهر نامطلوب و نقره‌ای رنگ آن، طعم فلزی و احتمال آزاد شدن بخارات جیوه، از جمله معایبی هستند که انتخاب آمالگام را با تردید همراه می‌کنند.

انتخاب بین آمالگام و کامپوزیت، دو ماده پرکاربرد در ترمیم دندان‌ها، می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. در حالی که آمالگام از نظر استحکام و طول عمر برتری دارد، کامپوزیت به دلیل همرنگ بودن با دندان، ظاهری طبیعی‌تر را به ارمغان می‌آورد.

مزایا و معایب آمالگام

در ادامه مزایا و معایب آمالگام را بررسی می‌کنیم:

مزایای آمالگام:

  • آمالگام ارزان‌ترین روش برای پر کردن دندان و درمان حفره و پوسیدگی محسوب می‌شود.
  • آمالگام به طور کامل درزهای بین خود و دیواره دندان را پر می‌کند و مانع نفوذ عوامل پوسیدگی‌زا و باکتری‌ها به بخش‌های عمیق دندان می‌شود.
  • آمالگام به دلیل استحکام و دوام بالا، انتخابی ایده‌آل برای پر کردن دندان‌های آسیا، پرکردگی‌های وسیع و ترمیم دندان‌های افراد مبتلا به دندان قروچه است. عمر مفید آمالگام می‌تواند تا 10 تا 15 و حتی 20 سال نیز باشد.

معایب آمالگام:

  •  آمالگام به رنگ نقره‌ای است و به صورت لکه‌های بزرگ و ناخوشایند روی دندان ظاهر می‌شود. بسیاری از بیماران به دلیل زیبایی، ترمیم با کامپوزیت را ترجیح می‌دهند.
  • برخی افراد معتقدند که استفاده از آمالگام می‌تواند به بروز مشکلاتی مانند بیماری‌های خودایمنی و یا سرطان منجر شود. با این حال، تحقیقات علمی هنوز ارتباط مستقیمی بین آمالگام و این بیماری‌ها نشان نداده است.
  •  آمالگام به عنوان یک آلیاژ فلزی، گرما و سرما را به دندان منتقل می‌کند. این امر می‌تواند باعث حساسیت دندان در هنگام مصرف غذاها و نوشیدنی‌های سرد شود. البته این حساسیت معمولا پس از مدتی (حدود یک تا دو ماه) برطرف یا محدود می‌شود.

تفاوت ترمیم کامپوزیت و آمالگام

آمالگام و کامپوزیت هر دو با پوشاندن فضاهایی که پس از درمان دندان باقی می‌ماند از دندان در برابر پوسیدگی محافظت می‌کنند. از جمله از تفاوت‌های شایع کامپوزیت و آمالگام می‌توان به استحکام، میزان ماندگاری، هزینه و سایر موارد اشاره کرد.

تفاوت قیمت قابل‌توجهی میان کامپوزیت و آمالگام نیز وجود دارد به‌طوری‌که هزینه‌های کامپوزیت تقریباً دوبرابر پرکننده‌های امالگان است.

بر خلاف آمالگام که رنگ تیره و نقره‌ای دارد، نمی‌توان کامپوزیت را نسبت دیگر دندان‌ها تشخیص داد. از کامپوزیت می‌توان برای تغییر شکل و اندازه دندان‌ها و بهبود طرح لبخند استفاده کرد. اگر دندان ترمیمی شما در معرض دید دیگران است استفاده از آلارگام گزینه مناسبی نیست اما انتخاب آلارگام به جای کامپوزیت می‌تواند از نظر هزینه گزینه مطلوب تری باشد. پس انتخاب روش ترمیم بستگی به شرایط و بودجه شما دارد.

نتیجه‌گیری:

در این مقاله تلاش بر این بود که مزایا، معایب و تفاوت کامپوزیت و امالگام را به‌صورت مختصر به را شما عزیزان شرح دهیم تا با مطالعه این موارد بتوانید تصمیم درستی در جهت انتخاب روش درمانی برای حفظ سلامت دندان‌هایتان بگیرید. در این میان بسیار بهتر است که از مشاوره یک دندانپزشک باتجربه در این زمینه کمک بگیرید. اگر به‌دنبال‌داشتن دندان‌هایی زیبا و سالم داشته باشید، حداقل هر شش ماه یکبار جهت معاینه به پزشک مراجعه کنید.

این راهنما به مخاطبان کمک می‌کند تا با دانش کامل و اطلاعات لازم، تصمیمات هوشمندانه‌تری در خصوص درمان دندان‌های خود بگیرند.

برای تهیه انواع تجهیزات دندانپزشکی، می‎توانید از طریق وبسایت دنداناطب ثبت سفارش کنید و محصولات مورد نظرتان را درب منزل تحویل بگیرید، در صورتی نیاز به مشاوره دارید با شماره های زیر تماس بگیرید: